Tízpontos programját ismertette a csíki RMDSZ

hétfő, 2016. nov. 21.

Az oktatásban, az egészségügyben, szociális téren, a vállalkozói szférában és a hagyományőrzésben sürget változásokat, továbbá új alkotmányt szorgalmaz az RMDSZ Csík Területi Szervezete – fejtette ki hétfőn, csíkszeredai sajtótájékoztatóján Tánczos Barna szenátorjelölt és Korodi Attila parlamenti képviselőjelölt.

Nem kizáró jelleggel fogalmazták meg, de a fő irányvonalakat rögzíti az RMDSZ csíki képviselőjelöltjeinek és szenátorjelöltjének a választási programja. A tíz pont kiegészíti a Szövetség országos programját, és az eddigi lakossági fórumok, szakmai konzultációk szellemében fogalmazták meg céljaikat. Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő a december 11-i parlamenti választáson újabb mandátumért indul, programjukat pedig hétfő délelőtt Csíkszeredában részletesen ismertették.

– Túl nagy az iskolai tananyagmennyiség és rengeteg a házi feladat, ez megkeseríti a családok délutánjait is. Az iskola utáni foglalkozások bővítését javasoljuk megoldásként, mert az after school-rendszerben helyet kap az oktatás, a sport, a kulturális tevékenységek, a játék és az étkezés is – részletezte Tánczos Barna. – Szorgalmazzuk továbbá a Csíkszeredában országos szinten egyedülálló és példásan működő úszás- és korcsolyaprogram kiterjesztését Alcsíkra és Felcsíkra. Amennyiben a csíkszeredai létesítmények túlterheltek lennének, a tusnádfürdői wellness-központot vonhatjuk be a programba, a későbbiekben pedig új beruházásban, alcsíki sportbázisban gondolkodhatunk.

– A közviták során többször is felmerült a védőnői rendszer intézményesítése. Romániában ez újdonságnak számít, ezért nehéz lesz elfogadtatni a román kollégákkal, de meg kell értetnünk velük, hogy ez országos szinten nagyban segítené, kiegészítené a meglévő családorvosi rendszert. Ha másképp nem megy, térségünkben a Gyulafehérvári Caritas védőnői tevékenységi köre bővítésével szeretnénk elérni, hogy ez a családtámogatói, betegségmegelőzési és egészségfejlesztési hálózat elérhetőbb legyen – fogalmazott Korodi Attila.

Szociális téren a nyugdíjak értékállóságát biztosítanák, ezzel párhuzamosan pedig a minimálbérek növekedésére is figyelnek – jelentették ki.

Kiemelten foglalkoznak a fiatal vállalkozások támogatásával, illetve a mezőgazdasági és vidéki családi vállalkozások felkarolásával is.

– A vállalkozások támogatását több megközelítésből igyekszünk elérni. Egyik pillér a bürokrácia csökkentése, hogy ne legyen a cégek indítása hosszas és drága folyamat. Másik pillér a vállalkozói nevelés biztosítása, azaz tanítsák a kezdő vállalkozásokat arra, hogy miképpen tudnak törvényesen működni. Folytatjuk továbbá a Ne ábrándozz, vállalkozz! elnevezésű vállalkozásserkentő programunkat is – közölte Korodi Attila.

– Ugyanakkor a működő vállalkozásokra is gondoltunk, és többek között arra törekszünk, hogy az első rendellenességek alkalmával az ellenőrző szervek ne büntessenek azonnal, csupán figyelmeztessenek. A pénzügyminisztériumot figyelmeztetjük arra is, hogy teljesen elhibázott az a megközelítés, amelynek szellemében csak a múlt héten hét Hargita megyei céget soroltak át adminisztratív szempontból Bukaresthez. Manapság az ügyintézésnek online kellene történnie, erre fel még csak nem is Brassóba, hanem Bukarestbe viszik az ügyintézést – egészítette ki Tánczos Barna, ismertetve azt a célkitűzést is, miszerint 50 ezer eurós indulási támogatás általánosítását kérik uniós és hazai forrásokból minden induló vállalkozáshoz.

A szenátor és a képviselő arra is rámutatott, hogy a jelenlegi alkotmányt nem lehet úgy módosítani, hogy az egy modern állam alapdokumentumává válhasson. Az 1918-as nemzetgyűlés szellemében teljesen új alkotmány kidolgozását követelik.

Hangsúlyozták továbbá: a magyar tanulóknak a románt idegen nyelvként kell oktatni az iskolákban, speciális tankönyvekből.

Az iskolai rendszerbe választható tantárgyként célszerű lenne bevinni ugyanakkor a néptáncot és népzenét, amely – mint Korodi Attila fogalmazott – nem nemzetiségi, hanem közösségi kérdés, mivel a hagyományőrzés mellett rengeteg más előnnyel is jár.

Tánczos Barna kifejtette: az ingatlan-visszaszolgáltatást is pontra kell tenni a következő években, illetve a jogos tulajdonba került emlékműveket fel kell újítani és be kell vonni a turisztikai körforgásba. A szenátor a csíkszeredai Mikó-várt emelte ki pozitív példaként, amelyet példásan felújítottak és magas színvonalon szolgálja a kultúrát.

Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő mellett képviselői minőségében Kelemen Hunor szövetségi elnök is a csíki parlamenti csoportot erősíti nemcsak jelenleg, hanem a közelgő választások tekintetében is.
2016 Parlamenti választások
2016 Helyhatósági előválasztások
2014 EP választások
2012 Parlamenti választások
2012 Helyhatósági választások
2009 EP választások
2008 Helyhatósági választások
Hírlevél

eseménynaptár

2018
<<
 december 
>>
h k sze cs p szo v
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6