Az uniós természetvédelmi jogszabályok végrehajtásának hatékonyságát kell növelni

A konfliktust okozó fajokkal való együttélésről Brüsszelben

szerda, 2017. okt. 11.

- A biodiverzitás megőrzése céljából nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kevésbé fejlett régiókra. A problémák kezelése érdekében hatékony vadgazdálkodásra van szükség. Továbbá támogatni kell a hagyományos gazdasági, többnyire extenzív gazdálkodási formákat, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a biodiverzitás javításához. A fejletlen régiókban a mezőgazdaság hagyományos formái még nem tűntek el, az ebben rejlő lehetőségeket pedig fel kell ismerni és hangsúlyosan támogatni.
Az itt élő embereknek is joguk van a biztonsághoz, a tulajdon védelméhez, a testi integritáshoz, ennek viszont költségei vannak, amit az Európai Uniónak fel kell vállalnia – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 10-én, kedden a Régiók Bizottságának plenáris ülésén Brüsszelben, ahol bemutatta A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretén belül című véleménytervezetét annak raportőreként. Hozzátette, a környezetvédelmet célzó Európai Uniós jogszabályok Romániában nincsenek megfelelő módon alkalmazva, gondolhatunk itt a Natura 2000-es hálózat keretében biztosított lehetőségre, amely nincsen kihasználva, vagy az Európai Vidékfejlesztési Alap által támogatott vadkárok megelőzését célzó prevenciós intézkedések támogatására, ahogyan nem tartják be a prevenzióra vonatkozó uniós előírásokat sem (a témáról beszélt Borboly Csaba a Régiók Bizottsága ENVE szakbizottságának szeptember 18-i ülésén http://www.hargitamegye.ro/hirek/romania-nem-tartja-be-a-prevenciora-vonatkozo-unios-eloirasokat.html). Kifejtette, Romániában a környezetvédelmi irányelvek bizonyos előírásainak betartása területén jelentős ellenállás mutatkozik, ezáltal megszegve a jogharmonizációs kötelezettséget. A nagyvadak kilövésére vonatkozó kvóta felfüggesztése következtében a helyzet még súlyosabbá vált, a túlszaporulat miatt pedig nem fenntartható a barnamedve kedvező védettségi állapota, ezáltal megszegve a Környezetvédelmi irányelv 14. cikkelyét. A jelenlegi helyzet tehát nem csak a vadállomány genetikai minőségének megőrzését, hanem az emberi tulajdon és élet védelmét is veszélyezteti – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

Továbbá beszédében a megyeelnök hangsúlyozta, hogy a biológiai sokféleség biztosítása céljából nem az irányelveken kell változtatni, hanem a hatályos uniós természetvédelmi jogszabályok végrehajtásának hatékonyságát kell növelni, ahogyan erre már az Európai Bizottság is rámutatott a Cselekvési terv a természetért, emberekért és gazdaságért szóló közleményében. Hozzátette, a tagállamok következetesen kell eljárjanak a gyors jogérvényesítés terén, azonban néhány tagállam esetében, különösen a fejletlen régiókban, ez a folyamat jóval lassabban működik.

Hargita Megye Tanácsa elnökének a Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/.

Borboly Csaba a konfliktusos fajokkal való együttélést vizsgáló jelentéséről bővebben az alábbi linken olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Csíkszereda, 2017. október 10.
2016 Parlamenti választások
2016 Helyhatósági előválasztások
2014 EP választások
2012 Parlamenti választások
2012 Helyhatósági választások
2009 EP választások
2008 Helyhatósági választások
Hírlevél

eseménynaptár

2018
<<
 szeptember 
>>
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30