Kelemen Hunor: minden szebbnek látszik, ha rájövünk, milyen lenne a világ irodalom és könyvek nélkül

csütörtök, 2018. máj. 10.

Hosszú ideig, tulajdonképpen addig, amíg emberi élet lesz a földön, együtt fogunk élni a könyvvel, annak minden formájával, a nyomtatott és digitális változatával, a hangoskönyvvel és azzal is, amelyről ma még nincs elképzelhető tudásunk. És ez így van rendjén. Az eszközök sohasem lesznek hibásak azért, hogy miként és mire használjuk őket – hangsúlyozta a 3. Csíkszeredai Könyvvásár megnyitóján Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök szerint sokan és sokszor eltemették a nyomtatott könyvet, a temetésnek és a könyv utáni életnek már könyvtárnyi nyomtatott irodalma van. Közben meg azt látni, hogy soha annyi könyv, cím nem jelent meg, mint az elmúlt években. „Nincs ok temetni sem a könyvet, sem az olvasót, mert a szóhoz, az írott szóhoz és annak olvasásához köthető alapvető emberi igény halhatatlan" – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

A digitális korban még mindig az irodalom a legnagyobb ablak – véli Kelemen Hunor. A vers, a próza, a fikció nemcsak számtalan új ablakot nyit, de képes arra, hogy lelassítsa, ismét emberi léptékűvé tegye az időt – nyomatékosított, majd kiemelte, hogy az igazán lényeges dolgok csak a nyelven keresztül látszanak és kapnak értelmet, árnyalatot, szárnyat. „Rajta keresztül érthető és értelmezhető az ember, teremthető sok új valóság, felszámolható és újraalkotható. Csak a nyelven keresztül" – fogalmazott.

Az RMDSZ elnökének meggyőződése, hogy az irodalomnak nem kell megváltani a világot, a kimondott, leírt szó mégis a feje tetejére tudja állítani azt. „Aki a nyelvet az alkotás eszközeként használja, az a nyelvvel cselekszik. Nemcsak ő, de ő mindenki más előtt felel a jó és a rossz mondatokért. Arra a kérdésre, hogy a szép és jó és igaz alkotások, az irodalom, vagy akár általában a kultúra jobbá teszi-e az embert, nincs válaszom. Tudnék hosszan érvelni amellett, hogy igen, jobbá teszi, megváltoztatja, megértőbbé, emberségesebbé változtatja, előrébb viszi, de aztán elbizonytalanodom. Szétnézek a világban, szűkebb és tágabb környezetünkben, és elszörnyedve, kétségbeesve kérdem: mi történik? Az a sok remekmű, ami csak az elmúlt években született, miért nem tett jobbá bennünket, embereket? Ezeken keresztül jobban megismertük-e magunkat és a világunkat? Ezek által a kiváló művek által hajlamosabbak vagyunk-e a jó felismerésére és a jó választására? Egyáltalán nem túlzás az írott szótól ilyesmit elvárni? De ha nem az írott szótól, akkor mégis mitől?" – sorolta kételyeit.

Végezetül azt kívánta beszédében, hogy az ünnep melletti és mögötti szorongást a résztvevők oldják fel azzal, hogy választ keresnek arra, milyen lenne a világ, ha egyáltalán lehetséges lenne könyvek, irodalom nélkül, ha ennyi remek alkotás mellett olyan, amilyennek ismerjük. „Ha ebbe jól elmélyülünk, akkor már minden szebbnek látszik" – összegzett Kelemen Hunor.
2016 Parlamenti választások
2016 Helyhatósági előválasztások
2014 EP választások
2012 Parlamenti választások
2012 Helyhatósági választások
2009 EP választások
2008 Helyhatósági választások
Hírlevél

eseménynaptár

2019
<<
 február 
>>
h k sze cs p szo v
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3