Járhatóvá teszik a Hargita megyei utakat

Madéfalván tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa

szerda, 2018. szep. 12.

Főként útkarbantartásra és beruházásokra különített el összegeket Hargita Megye Tanácsa a költségvetés-kiegészítésből, erről szeptember 12-i madéfalvi kihelyezett ülésén döntött a testület. Egy perc csenddel emlékeztek néhai Brezovszky György tanácsosra a munkaülés kezdetén, majd letette az esküt Dobrean Vasile, aki a megyei tanácsban átveszi a helyét.

Borboly Csaba megyeelnök az ülés megnyitás előtt megköszönte a madéfalviaknak, Csibi József polgármesternek, Szőcs László alpolgármesternek és Szentes Antal megyei tanácsosnak a meghívást, és azokról a példaértékű fejlesztésekről beszélt, amelyek Madéfalvát jellemzik.

Madéfalvát, az itteni közösségfejlesztést és az infrastrukturális beruházásokat Csibi József mutatta be. Mint mondta, büszkék a Siculicidium kápolnára, amelynek kivitelezését Hargita Megye Tanácsa is segítette. Most zajlik egy iskolán kívüli programokra alkalmas ingatlan építése, ez közel 150 gyerek befogadására lesz alkalmas. Az elmúlt napokban adták át a felújított közösségi házat, korszerűsítették a közvilágítást, számolt be a polgármester. Az elöljáró a jövőbeli tervek között elmondta, hogy óvoda építését tervezik, illetve szeretnék áthelyezni a régi iskola épületébe a polgármesteri hivatalt. Jelenleg zajlik egy fontos beruházásuk, amelynek keretében 4 és fél km községi utat és járdákat újítanak fel, ismertette Csibi József.

A költségvetés-kiegészítésből 11 millió lejt különítettek el útkarbantartásra, 9 860 000 lejt beruházásokra, valamint 200 ezer lejt a Kisvíz programra, utóbbi összegből be tudják fejezni a siménfalvi rendszer munkálatait.
A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság anyagi helyzete kapcsán Borboly Csaba elmondta, több megye képviselőivel egyeztetett, és kiderült, számos megye van hasonló helyzetben. Viszony ígéretet kaptak a kormánytól, hogy kiegészítik a gyerekvédelem költségvetését, ezért a kérdésre október 9-e után térnek vissza.

A 127A jelzésű hidegségi út egy nagy volumenű beruházás, a dokumentációját elfogadta a megyei tanács. Ez fontos turisztikai szempontból is, hiszen összekötné Gyimesközéplokot Gyergyódamuk községgel. Ez egy körülbelül négyéves munkálat, amellyel korszerűsítik az utat, illetve helyreállítják az árvízkárokat. Szintén elfogadták a 135-ös, Etéd és Maros megye határa közötti útszakasz dokumentációját, amely fontos a térségnek, hiszen Udvarhelyszék kijárását biztosítaná a Küküllő mentére. Ezt a beruházást három szakaszban végzik el: Etéd-Küsmöd, Küsmöd-Siklód, Siklód-Maros megye határa. Utóbbi szakasz munkálataira Maros megyével közösen tervezik az anyagi források lehívását.

A faluképvédelmi program keretösszegét 30 ezer lejjel növelték, de szavaztak az európai uniós Regionális Operatív Programból finanszírozott utakról is. Módosult a csíkpálfalvi 123E jelzésű megyei út költségvetése, de szavaztak a 174A jelzésű bélbori útról is Szucsáva megye irányába, a 136A jelzésű megyei útról Kőrispatak és Korond között, illetve a 126-os megyei útról Vasláb és Újfalu között.

– Fontos, hogy a tavaly jól gazdálkodtunk, elköltöttük a kiutalt pénzt, és így idén megkaptuk a várt kiegészítést a kormánytól. Közel 27 millió lejt jelent ez a kiegészítés, amelynek szinte felét útkarbantartásra költjük. Ennek köszönhetően a napokban elkezdődnek a munkálatok, járhatóvá tesszük az utakat, kövezéseket és átereszek cseréjét fogjuk elvégezni, illetve előkészítjük a téli karbantartást. A kapott összegből kiegészítjük alintézményeink költségvetését, és megtartunk minden tervezett programot és rendezvényt. Folytatjuk az egyházakkal való kapcsolattartást, ősszel újabb pályázati kiírásunk lesz templomok felújítására, közösségi terek kialakítására. A hidegségi és az etédi út javítása jelentős beruházás, amelynek fontos a fiatalok itthon tartása, a rokoni kapcsolatok ápolása, valamint a turizmus és a gazdaság fejlesztése szempontjából – nyilatkozta a tanácsülés kapcsán Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán élőben is jelentkezett a helyszínről:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1761894663857909?__xts__[0]=68.ARDu-w5z-uweQGEORW2khD--TQXY6dmUVLL011Mzk2DlJx8HHrHzAGhop4kJJKc90_pjC4KfB4dpu6K3ExyhJmIXY11naF_gPxzL68vekVxA8OUSzwjSnmITgXQo6XpICIGjvbk0vtx7TzNLmJmD4rUtBSjmtkarV4khS8j-NFKusOC3CExxDQ&__tn__=-R 

Madéfalva, 2018. szeptember 12.
2016 Parlamenti választások
2016 Helyhatósági előválasztások
2014 EP választások
2012 Parlamenti választások
2012 Helyhatósági választások
2009 EP választások
2008 Helyhatósági választások
Hírlevél

eseménynaptár

2019
<<
 április 
>>
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5