Fedett lovarda erősíti a lovas mozgalmat Csíkban

Átadták a fedett lovardát Csíkszentsimonban

csütörtök, 2018. okt. 11.

2016. szeptember 17-én helyezték el a fedett lovarda alapkövét Csíkszentsimonban, a Böjte Csaba OFM vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekotthonának udvarán a magyar kormány támogatásával. Két év alatt felépült a térségben egyedinek számító lovarda, amelyet Süli János, tárca nélküli miniszter és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár jelenlétében október 11-én, csütörtök este adtak át ünnepélyesen.

A Szent László fedett lovarda átadásán jelen volt továbbá Barna Tamás lovas szakedző, a Kaposvári Egyetem tanára, Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Köllő Miklós tervező, Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere, a moderátori teendőket is ellátó Kolozsvári Tibor projektkoordinár, megyei tanácsos, Becze István megyei tanácsos és Cilip Árpád, a megyei tanács lovasprogramokért felelős Fejlesztési Ügynökség vezetője is.

Borboly Csaba köszönetét fejezte ki a magyar kormány által nyújtott támogatásért. A magyar állam 9 millió forint támogatást nyújtott a fedett lovarda elkészítésére, ezért köszönetet mondtak a jelenlévő Potápi Árpád János államtitkárnak, aki korábban már látogatást tett a csíkszentsimoni otthonba, és akkor fogalmazódott meg az ötlet, egy fedett lovarda megépítésére.

– Nagy igényt fog kielégíteni a lovarda, mert sokan szeretik térségünkben a lovakat, mert a magyar emberhez hozzátartozik a ló, a lovas élet szeretete. A magyarság és a lovaglás évszázadok óta elválaszthatatlanok egymástól. Köszönjük a magyar államnak, hogy befektet a jövő fiataljaiba, értéket ment és értéket teremt – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök.

Süli János tárca nélküli miniszter ünnepi beszédében kiemelte annak a fontosságát, hogy mindenkinek legyen lehetősége a szülőföldön maradni, megmaradni és olyan szakmát elsajátítani, amiből meg is tud élni.

– Ez egy remek lehetőség a környékbeli gyerekeknek, hogy egy szakmát elsajátítsanak – emelte ki Süli János.
– A lovarda nem csak az otthonban élő gyermekeké, hanem mindazokat várja, akik szeretik a lovakat, számos fiatal tanulhat majd itt lovagolni. A település számára büszkeség, hogy fedett lovardában sajátíthatják el a lovaglást a gyerekek. A székelyföldi lovas társadalom is biztos pontként tekinthet rá, lovas táboroknak és egyéb rendezvényeknek is otthont adhat a későbbiekben – nyilatkozta Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere.
A rendezvényen jelen voltak a Csíkszéki Mátyás Huszárok, közreműködtek a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ fiataljai, befejezésül a magyar és a székely himnuszt a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében énekelték el.

A helyszínen készült élő bejelentkezés itt tekinthető meg:
https://web.facebook.com/borbolycsaba/videos/769250910104146 

Csíkszereda, 2018. október 11.
2016 Parlamenti választások
2016 Helyhatósági előválasztások
2014 EP választások
2012 Parlamenti választások
2012 Helyhatósági választások
2009 EP választások
2008 Helyhatósági választások
Hírlevél

eseménynaptár

2019
<<
 május 
>>
h k sze cs p szo v
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2