A Székelyföldön maradás titka: EU-s szintű stratégia az agyelszívás ellen

Egyöntetűen szavazták meg Borboly Csaba újabb raportőri megbízatását Brüsszelben

kedd, 2018. nov. 27.

A STEAM (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer gyakorlatba ültetéséről készít jelentést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága raportőreként. A dokumentum középpontjában a kreatív, kollaboratív, problémamegoldó kompetenciák fejlesztése és a digitalizáció adta innovációs megoldások állnak. A jelentés a hosszú távú gazdasági fejlődés mellett az egységes Európai Oktatási Térség koncepciójának kidolgozásához is hozzájárul majd.

A megyeelnök elmondta, ezzel az új, a skandináv államokban már bevált módszerrel újabb lehetőség nyílik az agyelszívás megfékezésére, mellyel évek óta küzd Románia is, hiszen két cikkely is külön erre a jelenségre irányul majd.

– A regionális és helyi önkormányzatok újra nagy szerepet kapnak az új módszer mielőbbi hatékony gyakorlatba ültetésében, továbbá az Unió részéről is számíthatunk a támogatásra. EU-s szintű stratégiával léphetünk fel a Székelyföldön is tapasztalható agyelszívás ellen, és ez fontos a fiatalok itthon maradása szempontjából – nyilatkozta Borboly Csaba. Hozzátette, mindehhez nem csupán új koncepciók kidolgozására van szükség, hanem új források hozzárendelésére is.

A STEAM módszertan egy élményalapú tanítási forma, amely egyaránt fókuszál a reál tantárgyakra, illetve a kreativitást célzó tárgyakra, továbbá az elméleti és gyakorlati tudásra. Kiemelt hangsúlyt kap a kommunikációs készségek fejlesztése, valamint a csapatmunka is.

– Erősítenünk kell a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, illetve garantálnunk kell a kulcskompetenciák megszerzésének lehetőségét, melyhez az együttműködések jó gyakorlatait kell minél szélesebb körben elterjesztenünk – hangsúlyozta Borboly Csaba, akinek az oktatás témakörben harmadik raportőri megbízatását egyhangúlag támogatta az Európai Néppárt, illetve az Európai Szocialisták Pártja is a Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottság november 27-i ülésén.

Borboly Csaba az oktatás területén készített korábbi jelentései az alábbi hivatkozásokon olvashatóak:
https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/ 
https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/ 
https://cor.europa.eu/en 

Az eseményen készült fotóalbum az alábbi linkeken tekinthetőek meg:
https://www.flickr.com/photos/cor-photos/ 
https://www.flickr.com/photos/cor-photos/sets/72157698156670560 

Csíkszereda, 2018. november 27.
2016 Parlamenti választások
2016 Helyhatósági előválasztások
2014 EP választások
2012 Parlamenti választások
2012 Helyhatósági választások
2009 EP választások
2008 Helyhatósági választások
Hírlevél

eseménynaptár

2019
<<
 április 
>>
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5