Közmeghallgatáson a medveügy: 140 kilövést hagynak jóvá, triplája kellene

kedd, 2019. júl. 02.

Bukarestben tartott közmeghallgatást a környezetvédelmi miniszter július 2-án – az eddig ismert információk szerint a nagyvadak ügyében semmi nem változik: csupán évi 140 medve kilövésére adnak engedélyt, holott ennek triplájára lenne szükség. Hargita megyében július első két napjában két medvetámadás is történt: mindkét áldozat kórházban van.
„Miközben a környezetvédelmi minisztérium struccpolitikát folytat, nálunk a medveprobléma emberáldozatokat követel. Ezen a héten két eset is történt, egy 6 gyermekes családanyára és egy 15 éves fiúra támadt a medve - pedig ma még csak kedd van" – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke annak kapcsán, hogy Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter közmeghallgatást rendezett a nagyvadak ügyében. Borboly hozzátette: szabályozásra, megelőzésre és beavatkozásra egyaránt szükség van, illetve Hargita megye esetében sajátos szabályozást kell kidolgoznia a minisztériumnak, hiszen Romániában sehol nincs annyi áldozat, mint itt.

Hargita Megye Tanácsa évek óta kiemelt figyelmet fordít a probléma megoldására, ennek érdekében hozta létre a Tájgazdálkodási Munkacsoportot is. Szintén a megyei tanács közreműködésével jött létre és működik a Hargita Megyei Nagyragadozó Platform az Európai Bizottság Környezetvédelmi Igazgatósága saját projektje részeként, amelynek keretében szakemberek és helyi érintettek – erdőtulajdonosok, vadászok, gazdálkodók, állattartók – közösen próbálnak megoldást találni arra, hogy a medve és az ember együttélése konfliktusmentes legyen.

Hargita Megye Tanácsa átgondolt, szakmailag megalapozott menedzsmentterv elkészítését kéri évek óta a Környezetvédelmi Minisztériumtól, amely magába foglalja a medvekárok megelőzésétől a kárpótlásig a nagyvad és az ember együttélésének minden részét. Közel egy éve, 2018. augusztus 8-án Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői látogatása alkalmával is egy sor javaslatot adott át Borboly Csaba medvekérdésben, többek között a három székely megyei tanácselnök közös álláspontját a medve akciótervre vonatkozóan, amelyben kifogásolják, hogy nincsenek az egyes tevékenységek határidőhöz kötve. Azóta is késik az akcióterv gyakorlatba ültetése.

A legutóbbi két nagyragadozós platformon – Bukarestben a miniszterek tanácsán és Büsszelben a hasonló platformon - egybehangzó volt az álláspont: Romániának fel kell lépnie ebben az ügyben, az emberi életet meg kell védenie.

Hargita Megye Tanácsának ezzel kapcsolatos tevékenysége elérhető az alábbi linken:
https://hargitamegye.ro/vadkarok.html 

Csíkszereda, 2019. július 2.
2016 Parlamenti választások
2016 Helyhatósági előválasztások
2014 EP választások
2012 Parlamenti választások
2012 Helyhatósági választások
2009 EP választások
2008 Helyhatósági választások
Hírlevél

eseménynaptár

2019
<<
 október 
>>
h k sze cs p szo v
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3