Magyarországi partnerekkel pályáznak a szakoktatás fejlesztésére a Hargita megyeiek

csütörtök, 2019. okt. 03.

Beruházásokra, eszközbeszerzésre, oktatók továbbképzésére és a diákok csereprogramjára pályáznának közösen magyarországi partnerekkel a Hargita megyeiek. Mivel mindkét fél támogatja a duális képzés bevezetését, a szakképzés presztízsének visszaállítását, illetve a felkészült munkaerő kiképzését a kis- és középvállalkozások számára, közös pályázatot készítenek elő a 2020-as kiírásra. Erről egyeztettek az érdekelt felek október 3-án a csíkszeredai megyeházán.
Feltérképezik a szakképzés hiányosságait, és ezek pótlását célozzák meg a pályázatban, illetve a képzések szervezését összehangolják a kis- és középvállalkozások igényeivel, hangsúlyozta Tromposch Julianna, a magyarországi partner képviseletében, akiknek a fodrászképzésben van tapasztalatuk.

A projektben partnerséget vállal a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola. Sükösd Annamária igazgató elmondta, jó tapasztalataik vannak a külföldi csereprogramokat illetően, kiváló lehetőségek ezek a diákoknak.
Ferencz Salamon Alpár pedagógus, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke a szakképzés gyorsan változó igényeire, a tankönyvhiányra hívta fel a figyelmet, illetve azt hangsúlyozta, arra is törekedni kell, hogy a szakoktatás pályamodellt biztosítson a pedagógusnak.

Kérdőívezéssel felmérik az igényeket, és megvizsgálják, hogy a megyei tanácsnak melyik az az alintézménye, amely partner lehet a pályázatban, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– A cél az, hogy visszaállítsuk a kétkezi munka becsületét, hogy megmutassuk, aki szakiskolába iratkozik, nem vesztes, hanem nyertes, hiszen biztos megélhetést, jövőt teremt magának. Két irányba is támogatjuk a fiatalokat, az egyik, hogy vállaljanak munkát az elsajátított szakmában, a másik, hogy indítsanak saját vállalkozást. Azt akarjuk elérni, hogy a fiataljaink itthon maradjanak, valamint hazatérjenek – hangsúlyozta a megyeelnök.

Az itthon boldogulás jó példáinak a bemutatása mindig a legjobb motiváció, ismertette tapasztalatait Csilip Árpád, a megyei tanács alintézményeként működő, és a pályaorientációs programokkal foglalkozó Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője.

A szóban forgó együttműködés és közös pályázat elsősorban a fodrászképzésre irányul, a későbbiekben pedig kiterjesztenék az asztalos, a villanyszerelő és az informatikus szakokra is.

– Egészséges és jókedvű gyerekeket akarunk az iskoláinkba, és több időt szánni a képességfejlesztésre. Tankönyvekre van szükség és az eszköztár korszerűsítésére. Fejleszteni kell a szakoktatást, megreformálni a román nyelv oktatását a nem román anyanyelvű diákok esetében, és el kell érni az oktatás színvonalának növelését – összegezte Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2019. október 3.
2016 Parlamenti választások
2016 Helyhatósági előválasztások
2014 EP választások
2012 Parlamenti választások
2012 Helyhatósági választások
2009 EP választások
2008 Helyhatósági választások
Hírlevél

eseménynaptár

2019
<<
 október 
>>
h k sze cs p szo v
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3